در تعریف سادهتر میتوان گفت، سقف تیرچه کرومیت یک نوع سقف ساختمانی است که دارای تیرچههایی از جنس فولاد است. این سقف در اصل یک تیرچه از پیش ساخته شده بوده و از اجزای اصلی تشکیل دهنده آن میتوان به نبشی و ورق فولادی اشاره کرد.
اجرای سقف تیرچه کرومیت دو صورت است:
- سقف کرومیت همراه با قالب موقت
- سقف کرومیت همراه با قالب دائمی
مراحل اجزای سقف تیرچه کرومیت
- نصب کردن تیرچه در دهانهها با توجه به طول دهانه
- پر کردن فضای بین تیرچهها
- مش بندی
- بتن ریزی
چند نکته اجرایی سقف کرومیت
- تیرچه نباید دارای فاصله آزاد بیشتر از 75 سانتی متر باشد.
- ورقها، پروفیلها و نبشیهایی که جوشکاری میشوند، نباید از 3 میلی متر کمتر باشند.
- دال بتنی نباید ضخامتی کمتر از 5 میلیمتر داشته باشد.
- در هنگام بتنریزی، انجام عملیات ویبره بتن ضروری است زیرا با این کار بتن به تمام بخشهای تیرچه نفوذ پیدا میکند و فضای خالی به جای نمیگذارد.
- برای کاهش لرزش سقف، باید از پر شدن جان تیرچهها اطمینان حاصل شود.
- در هنگام ساخت سقف کرومیت، باید تیرچههای فولادی قبل از نصب مورد برسی قرار گیرند و بیعیب بودن آنها مشخص شود.
مزایای سقف کرومیت
- سرعت اجرای بالا و سهولت و آسانی کار
اجرای این نوع سقف نسبت به سقفهای دیگری که با تیرچه ساخته میشوند، سرعت بیشتری دارد. در واقع بعد از انجام عمل بتن ریزی، این امکان برای شما فراهم میشود که به عملیات ساخت و ساز ادامه دهید و هیچ مانعی برای بارگذاریهای سبک در مقابل شما وجود ندارد.
- تغییر شکل برای دستیابی به مقاومت نهایی
سقف کرومیت بعد از تغییر شکلهای بسیار به مقاومت نهایی رسیده و در بین تیرچه و بتن انفصال اتفاق میافتد. این رفتار و انفصالی که به صورت تدریجی رخ میدهد، ایمنی و استحکام را برای این نوع سقف به وجود میآورد.
- کاهش تنش بتن
همان طور که در بالا اشاره شد، تیرچههای کرومیت حالتی ایستاده دارند و به همین علت است که میتوانند وزن بتن خیس را تحمل کنند، این عمل باعث میشود میزان تنش بسیار کاهش پیدا کند.
- کاهش وزن سقف کرومیت نسبت به دیگر سقفها
مصرف بتن در سقفهای کرومیت کمتر از سقفهای تیرچه بلوک معمولی است در نتیجه سبب میشود تا سقفهای کرومیت وزن کمتری داشته باشند.
- عدم نیاز به شمع بندی
از آنجایی که تیرچه کرومیت، خود به تنهایی این امکان را دارد که وزن بتن خیس، بلوک و دیگر عوامل اجرایی را در قبل و حتی بعد از گیرش بتن تحمل کند، نیازی به شمع بندی در هیچ کدام از عملیاتهای اجرایی ندارد. در واقع این سازه دارای مقاومت و استحکام بالایی در قبل و بعد گیرش بتن است.
- یکپارچگی اسکلت و سقف
تیرچههای کرومیت در واقع به اسکلت جوش داده میشوند و پس از سفت شدن بتن، سقف و اسکلت، یکپارچگی و استحکام خود را به دست میآورند.
- نظارت بر اجرای پروژه
سقفهای کرومیت در هنگام طراحی و اجرا، تحت نظارت نیروهای متخصص و کاربلد قرار میگیرند تا ایمنی در این سقفها تضمین شود و دچار هیچ گونه نقصی نشوند.
- اجرای چند سقف به طور همزمان
ساخت و اجرای سقف کرومیت در ساختمانهایی که چند طبقه هستند و تعداد طبقات آنها بالا است، سبب صرفه جویی اقتصادی میشود. زیرا این سقفها به شمع بندی نیاز ندارند و همین موضوع باعث میشود تا بتوان بتن ریزی را برای چند سقف همزمان انجام داد.
معایب سقف کرومیت
- اجرای سقفهای کرومیت نیازمند نیروی ماهر و کاربلد است.
- پس از گذشت مدتی، این امکان وجود دارد که اثر تیرچه از زیر گچ کاری سقف دیده شود.